Πως να θυμηθείς μια γλώσσα που έχεις αρχίσει να “ξεχνάς”

Πως να θυμηθείς μια γλώσσα που έχεις αρχίσει να "ξεχνάς"

Πως να θυμηθείς μια γλώσσα που έχεις αρχίσει να “ξεχνάς”

Της Μαρίας Μπακαλούδη

Αναμφισβήτητα η γνώση ξένων γλωσσών συνιστά απαραίτητο εφόδιο και σημαντικό προσόν στις μέρες μας. Τι συμβαίνει όμως όταν η ξένη γλώσσα αρχίζει σιγά σιγά να ξεθωριάζει μεσα στο μυαλό σου, το πιστοποιητικό που πήρες ως παιδί δεν ανταποκρίνεται στο σημερινό σου επίπεδο και από κει που πετούσες στα προφορικά, σήμερα, μερικά χρόνια μετά δυσκολεύεσαι να εκφραστείς;

Μη σε πιάνει πανικός! Υπάρχει λύση.

Ξεκίνα με ένα placement test:

Παρόλο που δεν είναι 100% αξιόπιστα είναι ένας καλός τρόπος να δεις σε τι επίπεδο βρίσκεσαι, αρα και από που να ξεκινήσεις, ποιές είναι οι αδυναμίες σου και που χρειάζεται να εστιάσεις. Placement test μπορεί να σου κάνει ο καθηγητής ή η καθηγήτρια σου στο φροντιστήριο ή στο ιδιαίτερο ή μπορείς να κάνεις μόνος καθώς υπάρχουν στο Internet μαζί με τις απαντήσεις τους. Μετά από μερικούς μήνες μπορείς να επαναλάβεις το τεστ ώστε να ελέγξεις την πρόοδο σου.

Προσπάθησε να έχεις τη γλώσσα γύρω σου όσο πιο πολύ μπορείς:

Δες ταινίες και σειρές, άκου μουσική, ραδιόφωνο, podcasts, διάβασε άρθρα που σε ενδιαφέρουν στη γλώσσα που θέλεις να μάθεις, άλλαξε τη γλώσσα στις συσκευές σου και γενικά αξιοποίησε το Internet όσο περισσότερο μπορείς, υπάρχουν άπειρες πηγές και υλικό το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Στην αρχή μπορείς να ξεκινήσεις με παιδικό περιεχόμενο. Ίσως σου φαίνεται αστείο αλλά τα κινούμενα σχέδια και τα παιδικά βιβλία συνήθως έχουν απλή σύνταξη και λεξιλόγιο οπότε είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσεις. Και αν ακόμα σου φαίνεται αστείο σου λεω οτι το έχω δοκιμάσει: όταν ξεκίνησα Ισπανικά δεν έβλεπα Casa de papel αλλά Caillou

Κράτα ημερολόγια και σημειώσεις στην ξένη γλώσσα:

Προσπάθησε να γράφεις τα γεγονότα της ημέρας σου, τις σκέψεις σου, ακόμα και τη λίστα για τα ψώνια του supermarket. Ιδανικά μπορείς να ανατρέχεις στις σημειώσεις που έχεις κρατήσει, να τσεκάρεις την εξέλιξη σου, να διορθώνεις τα πιθανά λάθη σου ή να εμπλουτίζεις τα όσα έχεις γράψει.

ΜΙΛΑ:

Το πιο βασικό! Μην αφήνεις ευκαιρία ανεκμετάλλευτη! Φτιάξε ή μπες σε γκρουπάκια με άτομα που μιλάν τη γλώσσα ώστε να την εξασκήσεις, γίνε εθελοντής σε διεθνείς οργανώσεις ή πάρε μέρος σε προγράμματα ανταλλαγής και ταξίδεψε στη χώρα που μιλάνε τη γλώσσα που μαθαίνεις. Το βασικό είναι να ξεπεράσεις το άγχος και τον φόβο σου να μιλήσεις. Θα κάνεις λάθη; ε και τι έγινε; ποιός δεν έχει κάνει; Τα λάθη υπάρχουν για να τα διορθώνουμε και η γλώσσα για να επικοινωνούμε. Μην στέκεσαι σιωπηλός επειδή δεν θυμάσαι καλά τα γαλλικά σου ή η αγγλική προφορά δεν θυμίζει Μπάκινχαμ. ΜΙΛΑ! Όπως μπορείς! Η αρχή είναι δύσκολη αλλά θα εκπλαγείς από την πρόοδο σου όσο χρησιμοποιείς τη γλώσσα.

Βρες τον ιδανικό καθηγητή ή καθηγήτρια για σένα:

Πάρα πολύ βασικό είναι να έχεις δίπλα σου το σωστό άνθρωπο για να σε βοηθήσει. Ζύγισε τις ανάγκες σου και το πρόγραμμα σου, δες αν σου ταιριάζει περισσότερο το φροντιστήριο ή τα ιδιαίτερα μαθήματα και βρες μία καθηγήτρια ή έναν καθηγητή με τον οποίο θα θέσετε μαζί ρεαλιστικούς στόχους και θα είναι δίπλα σου σε όλο το ταξίδι μέχρι να κατακτήσεις τη γλώσσα στο επιθυμητό επίπεδο. Για αυτό είναι δίπλα σου το Yarn, το site στο οποίο μπορείς να βρεις καθηγητές πλήρως καταρτισμένους για ιδιαίτερα ή ομαδικά μαθήματα.

Για όποιον λόγο και αν ξέχασες μια ξένη γλώσσα: είτε επειδή όταν ήσουν μικρός ζούσες στην Ιταλία και μετά έφυγες, είτε επειδή έδωσες το Proficiency στο λύκειο και μετά σταμάτησες να ασχολείσαι με τα αγγλικά, είτε επειδή κόλλησες με τον Ισπανόφωνο κινηματογράφο, ξεκίνησες μαθήματα Ισπανικών και μετά σου πέρασε το αποτέλεσμα είναι ένα: σταμάτησες να χρησιμοποιείς τη γλώσσα και σταδιακά την ξέχασες! Τόσο απλά! Κλείνοντας λοιπόν θα ήθελα να σου πω οτι το μεγάλο μυστικό για να μάθεις καλά, να διατηρήσεις ή να ξαναθυμηθείς μια γλώσσα είναι να τη ζεις.